Saturday, August 13, 2011

Batu seremban

Dulu-dulu kita main batu seremban (or orang kedah panggil batu tujuh) guna batu yang dikutip keliling rumah or kat jalan je... tapi sekarang diorang guna bean bag/pouch.... inilah yang nak menjadi kesahnya...
Hari Khamis hari tu, habis sepagi tu sibukla cik intan ni terbongkok-bongkok menjahit kan bean pouch kecik-kecik untuk the girls... Kisahnya, few days sebelum Ramadhan, Girl balik from school and bagitau yang dia dah order batu seremban dengan kawan dia, 7 pcs for RM1.50... wah!!! terkejut la cik intan dengar... ingatkan batu kutip tepi jalan tu dijual 7biji RM1.50, rupa-rupanya bean pouch yg dijual...  Urut dada skejap cik intan.
Tup-tup, Rabu lepas dia bagitau dah cancel order sebab lambat sangat.... jadinya, cik intan la yang mejadi bahan untuk membuatkan 'batu seremban' untuk The Girls.Habis tu kalau dah buat untuk Girl, kena la buat untuk Aisha juak, belakang kena la cik intan menjahit 10 ketul bean pouch tu.... sampai sakit-sakit tengkok punya menjahit nya...
Itulah ceritanya bagaiman cik intan terpaksa menunjukkan skill menjahit yg ala-ala menjahit guni bawang.... hasilnya macam gambar kat bawah ni la.....

Ni Girl punya

kena buat 2 set, kalau tak gaduh...

ni Aisha punya....



enough for today.... intan rizal

3 comments:

+62 821441 5074 mikelaidler@gmail.com said...

skang dah trend balik ek this batu seremban...my niece pun sebok suh mak die buat...siap ade jual2 kat skolah yg x tahan tuh! heheh..terer u menjahit! ;)

Yan said...

ops sorry! atas tu my comment, terforgot nak logout from hubby's gmail!! hehehe..

IntanRizal said...

Yan, tu la.. ingatkan dah masuk muzium dah batu seremban ni... sebab 'terer' la yang sampai berjam2 nak siapkan 10 biji tu....
budak2 sekarang semua otak business...

p's : tu la, terkejut jugak ingatkan hubby you terrer habis cakap melayu :)